Hypnose, wat is dat eigenlijk? Sinds ik ben begonnen met de opleiding hypnotherapie krijg ik die vraag met regelmaat. Het beeld dat de meeste mensen die ik spreek blijken te hebben is dat de hypnotiseur op het podium ervoor zorgt dat je als een kip zonder kop rondloopt of dat je een heel luchtorkest bespeelt met denkbeeldige instrumenten. Mijn vader durft mij, sinds ik ben gestart met mijn opleiding, niet meer in mijn ogen te kijken. Hij is bang dat ik hem dingen laat doen waar hij met zijn volle verstand niet bij is. Dat mijn vader denkt dat hij op vrijwillige basis mijn huis aan het schilderen is laat ik dus maar even zo?

Veranderen in een kip zonder kop of misschien in jouw idool is zeker mogelijk. Als je dat een keer wilt, dan zijn er shows waar je een hele avond wordt vermaakt en waarschijnlijk met pijn in je buik van het lachen naar buiten loopt…..of met pijn in je kop omdat die er een tijdje af is geweest. Wat ik leer op mijn opleiding is iets heel anders. Ik breng mensen in hypnose om ze vervolgens op een hele snelle en effectieve manier van de meest uiteenlopende problemen af te helpen. 

Dit kan echt van alles zijn. Van vliegangst, faalangst of hoogtevrees tot verslavingen aan roken, eten, alcohol of drugs. Hypnose werkt vaak ook super krachtig bij de bestrijden van allergieën (denk aan bijvoorbeeld hooikoorts) en bij hoofdpijnklachten (bijvoorbeeld migraine). Eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken of hypnose wordt er wel voor gebruikt. Het wordt inmiddels zelfs in 70 ziekenhuizen in Nederland toegepast. Ook voor pijnbestrijding of bij een operatie ter vervanging van narcose, kan hypnose worden ingezet. Ik zeg nu zeker niet dat dit de oplossing is voor al jouw problemen, in sommige gevallen is het echt beter om bijvoorbeeld eerst een arts op te zoeken, maar dat het heel krachtig werkt daar ben ik inmiddels van overtuigd. 

Ok leuk, denk je misschien, maar hoe gaat dat dan? Slaap ik dan? Ben ik helemaal weg? Heb ik nog wel controle? Wat als het bij mij niet lukt? Weet ik nog wel wat ik aan het doen ben? Hypnose is te vergelijken met een heerlijke staat van ontspanning. Een beetje alsof je helemaal verzonken bent in een goed boek, of wanneer je naar een spannende film op tv aan het kijken bent. Zo heerlijk ontspannen dat je je eigenlijk niet meer echt bewust bent van wat er verder om je heen gebeurt. 

In plaats van de letters uit het boek of de beelden op tv is je focus nu op de stem van de hypnotiseur. En terwijl jij in die heerlijke staat van ontspanning bent is het voor jouw brein mogelijk om contact te gaan maken met jouw onderbewuste.
Jouw onderbewuste is een plek waar alle informatie ligt opgeslagen die jij je hele leven al hebt verzameld. En doordat je kritische mind (dat irritante stemmetje dat zich soms overal mee bemoeid) in een staat van hypnose wordt uitgeschakeld, krijg je toegang tot de diepere lagen van je onderbewuste. Hierdoor laat je onder andere alle (positieve) suggesties heel goed binnenkomen waardoor snelle veranderingen mogelijk worden gemaakt. 

Iedereen kan in hypnose worden gebracht. Het enig wat je daarvoor hoeft te doen is je openstellen. Vertrouwen in de therapie is natuurlijk behulpzaam voor het resultaat maar niet noodzakelijk. Vaak zijn juist de mensen die in eerste instantie sceptisch waren de beste ambassadeurs! 

Dus……word jij mijn nieuwe ambassadeur?